Ο Θεός των αιρετικών

Μια μικρή συντροφιά δέκα ανθρώπων. Στιγματισμένοι, απομονωμένοι, ζώντας χωρίς χαρά, δακτυλοδεικτούμενοι, που τους ένωνε ένα μόνο πράγμα. Η λέπρα τους! Άνθρωποι πιθανώς από διαφορετικές συγγένειες, από διαφορετικές αφετηρίες, που βρήκαν σημείο επαφής στο ίδιο πρόβλημα, στην ίδια κατάρα, ενωμένοι κάτω από το ίδιο βάρος. Δέκα άνθρωποι που όταν επισκέφτηκε ο Ιησούς την πόλη τους, ούτε που τόλμησαν να τον πλησιάσουν, αλλά από μακριά τού φώναζαν να τους ελεήσει.

Κι ο Ιησούς τους άκουσε, πήγε εκεί που κανείς δε πήγαινε κι ούτε τους άγγιξε, ούτε μίλησε στην ασθένεια, ούτε έφτυσε για να φτιάξει λάσπη. Καμία κραυγή, καμία αναφορά στις Γραφές και τους προφήτες, μόνο μία απλή εντολή. Τους είπε να πάνε να δείξουν τους εαυτούς τους στους ιερείς. Τους έστειλε στο σύστημα και την ιεροσύνη που ήταν έτοιμα να καταργηθούν. Η θεραπεία των λεπρών βρισκόταν σε αυτή τη μικρή διαδρομή της υπακοής, δε βρισκόταν στους ιερείς. Ο Ιησούς δε δίδαξε τύπους, συνταγές και απομιμήσεις, αλλά υπακοή πίστης στο προσωπικό ρήμα που έχει για την κάθε περίπτωση και τον κάθε άνθρωπο. Όπως κάποιους αιώνες πριν, ένας Σύριος, ο Νεεμάν, είχε υπακούσει στον λόγο του Ελισσαιέ να βυθιστεί εφτά φορές στον Ιορδάνη και θα καθαριζόταν από τη λέπρα. Πολλοί λεπροί υπήρχαν στα χρόνια του Ελισσαιέ, έλεγε ο Ιησούς, αλλά μόνο ο Νεεμάν καθαρίστηκε από τη λέπρα του. Μόνο εκείνος πίστεψε στο ρήμα του προφήτη και αρνήθηκε τους ποταμούς της Δαμασκού. Η διαδρομή της πίστης. Μια διαδρομή που την περπατάμε και καθ’ οδόν έρχεται η θεραπεία, η απάντηση, η ελευθερία, οι ενέργειες και τα θαυμάσια του Θεού που προσδοκούμε.

Οι δέκα λεπροί καθαρίστηκαν. Αυτό που είχαν ζητήσει από τον Ιησού, τους είχε χαριστεί. Τώρα ήταν καθαροί, τώρα ζούσαν χωρίς στίγμα, τώρα δε χρειαζόταν να ζουν απομονωμένοι, ο Ιησούς είχε αφαιρέσει την κατάρα από επάνω τους. Τώρα μπορούσαν να ζήσουν όπως οι υπόλοιποι άνθρωποι. Υπάρχει όμως κάτι ανώτερο από τη θεραπεία που έλαβαν από τον Ιησού. Οι εννέα επέλεξαν να ζήσουν σύμφωνα με τη ζωή των πατέρων τους. Επέλεξαν να ακολουθήσουν το σύστημα που γνώριζαν και είχαν γαλουχηθεί, ένα σύστημα που κατέρρεε, επέλεξαν να κρυφτούν πίσω από το καταπέτασμα που σε λίγο καιρό θα σκιζόταν από πάνω προς τα κάτω. Ίσως να νόμιζαν ότι και ο Ιησούς ήταν ένα γρανάζι αυτού του συστήματος, αυτής της θρησκείας κι ότι ήταν συνεργάτης των ιερέων, γι’ αυτό και δεν επέστρεψαν σε εκείνον. Η παράδοση, στη συνείδηση τους στεκόταν ψηλότερα από τον Ευεργέτη! Ο ένας, ο Σαμαρείτης, ένας άνθρωπος αιρετικός, που η λατρεία του δεν ήταν σύμφωνη με το Νόμο και δεν ήταν ορθοτομημένος στις Γραφές, ήταν αυτός που έκανε μεταβολή.

Για να φανταστούμε την εικόνα και τους διαλόγους… Δέκα άνθρωποι, συνειδητοποιούν ότι πλέον είναι καθαροί. Οι εννέα αποφασίζουν να συνεχίσουν το δρόμο τους. -Εγώ σταματάω εδώ, είπε ο Σαμαρείτης, γυρίζω πίσω, πηγαίνω να βρω τον Ιησού, να τον δοξάσω, να αλαλάξω! -Καλώς σας λέμε αιρετικούς εσάς τους Σαμαρείτες, θα αποκριθήκαν οι εννέα, επειδή σε ευεργέτησε ξέχασες τη πατροπαράδοτη παιδεία, ξέχασες το Νόμο και τους προφήτες, τη συναγωγή και τους πατέρες μας; Πού πηγαίνεις χωρίς την έγκριση των ιερέων, χωρίς την ευλογία των πρεσβυτέρων; Δε λέμε, δυνατός στα έργα και στα λόγια ο Ιησούς αλλά μόνος!

Ένα ολόκληρο σύστημα που είχε τυφλώσει τους ανθρώπους, που στεκόταν πάνω από τις ενέργειες και τα θαύματα του Θεού. Ένα ολόκληρο σύστημα που ενώ δε μπορούσε να ελευθερώσει τον άνθρωπο, εν τούτοις είχε κυριαρχήσει και εξουσίαζε επάνω του. Οι εννιά δε μπόρεσαν να διακρίνουν ότι υπάρχει ανώτερη ιεροσύνη από αυτή που γνώριζαν και μόλις είχαν ακούσει το ρήμα και είχαν απολαύσει την ενέργεια του μεγάλου Αρχιερέα. Δε χάσανε την ευλογία και τη θεραπεία τους. Αλλά τι τραγικό που δε μπόρεσαν να προχωρήσουν παρακάτω, σε αυτή τη ζωντανή σχέση με τον Ιησού, σε αυτήν τη κοινωνία μαζί του, που στέκεται ψηλότερα από κάθε ανθρώπινη ιεροσύνη, ψηλότερα από κάθε εξουσία, μια σχέση απ’ ευθείας με την Πηγή της Ζωής!

Ο πλανεμένος Σαμαρείτης το εννόησε, η μαρτυρία του Πνεύματος αποκαλύφθηκε σε έναν αιρετικό! Εννόησε ότι εδώ δεν έχει να κάνει με την κατά γράμμα υπακοή του Βιβλίου του Νόμου, εδώ βρίσκεται Εκείνος που είναι μεγαλύτερος από το ιερό! Το καινούριο κρασί χωράει και ζυμώνεται μόνο σε καινούριους ασκούς! Η εξουσία του Νόμου κατεδαφίζεται μπροστά στην παρουσία του Ιησού! Εννόησε ότι ο Ιησούς είναι ο Μέγας Αρχιερέας, που κάνει τον Σαμαρείτη ιερέα του Ζωντανού Θεού και λατρευτή του!

Στον Θεό η δόξα!

Δ. Γ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.