Το θυσιαστήριο της αλλαγής

Ο προφήτης Ησαΐας αναφέρεται και ως ο πέμπτος Ευαγγελιστής. Είναι τόσα πολλά τα προφητικά του μηνύματα για τον ερχομό και το έργο του Χριστού, ώστε οι μελετητές και οι ιστορικοί των Γραφών τον έχουν χαρακτηρίσει ως τέτοιο. Ένας Μεσσιανικός προφήτης, που ο Θεός τον ευλόγησε να δει και να διακηρύξει τη γέννηση και το έργο του Κυρίου Ιησού, πολλά χρόνια πριν εκπληρωθούν!

Υπάρχει μία κομβική εποχή, μία εποχή που για τον Ησαΐα συνέβη η μεγαλύτερη και η πιο ευλογημένη αλλαγή στη ζωή του. Ήταν ο χρόνος κατά τον οποίο πέθανε ο Οζίας, ο βασιλιάς. Σύμφωνα με την Εβραϊκή παράδοση, ο Ησαΐας ήταν ξάδελφος με τον βασιλιά Οζία και είχε σχέση με το παλάτι. Τότε λοιπόν που πέθανε ο βασιλιάς, τότε που ίσως να άλλαξε και η σχέση του με τη βασιλική οικογένεια, τότε ήταν που είδε τον Κύριο στον θρόνο του. Ίσως σαν τον Ησαΐα να χρειάζεται να πεθάνουν όλα τα ανθρώπινα μας υποστυλώματα, η ταυτότητα μας, η γενεαλογία μας ακόμα, ίσως μας χρειάζεται να μη μας ακολουθούν οι τίτλοι μας, το «ο ξάδελφος του Οζία», για να μπορέσουμε τελικά να δούμε τον Κύριο στο θρόνο και το θυσιαστήριο που καίει . Ο Θεός οραματιζόταν να του δώσει ένα νέο όνομα, να γίνει ένας Ευαγγελιστής πριν ακόμα από τους Ευαγγελιστές! Ήταν απαραίτητο να αγγίξει το στόμα του προφήτη, γιατί ήθελε να του δώσει περισσότερο χρίσμα, περισσότερη αποκάλυψη και διακονία, ήθελε να του φανερώσει το έργο του Χριστού, το σχέδιο της Σωτηρίας και της Λύτρωσης, να ζήσει τη φωτιά και το έργο του Θυσιαστηρίου πριν ο ίδιος το προφητεύσει!

Υπάρχει ο Ησαΐας πριν τον θάνατο του Οζία και υπάρχει ο Ησαΐας μετά τον θάνατο του βασιλιά και το πέρασμα του από το θυσιαστήριο. Εκεί τα ουαί που προφήτευε για τον λαό του, τώρα τα έλεγε πρωτίστως για τον εαυτό του, τώρα εκεί μπροστά στη παρουσία του Θεού εξομολογούνταν πρώτα από όλα τα άλλα, ότι ο ίδιος είναι άνθρωπος με ακάθαρτα χείλη. Και εκεί, μπροστά στο θυσιαστήριο του Θεού, όχι σε οποιοδήποτε θυσιαστήριο, αλλά εκεί που υπάρχει η Παντοτινή Θυσία, το Αίμα του Χριστού, εκεί που υπάρχει η φωτιά από το Άγιο Πνεύμα, εκεί λαμβάνει ο Ησαΐας τη θεραπεία και την αποστολή του. Με αυτό τον τρόπο, η αμαρτία του εξαλείφθηκε, με αυτό τον τρόπο του δίνει ο Θεός την αποστολή και ο Ησαΐας απαντάει: Εγώ θα πάω, στείλε με, Κύριε!

Εσύ Ησαΐα λες, ουαί σε εσένα, γιατί βλέπεις στον εαυτό σου, εγώ ο Πατέρας σου, σού λέω, ουαί εις εσένα Ησαΐα αν δεν υπήρχε η φωτιά και τα κάρβουνα από το θυσιαστήριο. Έπρεπε Ησαΐα να περάσεις από εδώ, όπως έπρεπε ο πατέρας σου ο Ιακώβ, πριν τον ονομάσω Ισραήλ, να παλέψει μόνος του μαζί μου στο πέρασμα του Ιαβόκ! Πήγαινε λοιπόν τώρα, είσαι έτοιμος, πήγαινε και πες τους ότι όπως καθάρισε η φωτιά τα χείλη σου, όπως καθάρισε τα μάτια σου, πήγαινε και προφήτευσε στους συμπατριώτες σου και στις επόμενες γενιές, ότι εγώ ο Κύριος, δεν είμαι προσωπολήπτης, και η ίδια φωτιά και το ίδιο θυσιαστήριο καίνε και για αυτούς, για να καθαρίζουν χείλη, για να καθαρίζουν τον τρόπο που βλέπουν και αντιλαμβάνονται, πήγαινε και πες τους ότι εδώ υπάρχει το θυσιαστήριο που σώζει, που λυτρώνει, που αγιάζει, που αλλάζει ζωές, που αλλάζει συνειδήσεις, που σπάει τις κατάρες, που δίνει χαρίσματα, που δίνει αποστολή, που γράφει ιστορία για την παρούσα γενιά και τις μέλλουσες!

Στον Θεό η δόξα!

Δ. Γ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.