«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ…» (Λουκ. 4:8 )

Η πορεία καλά κρατούσε και όλοι οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα ήταν κλειστοί! Με περίσσια χάρη και αυτοπεποίθηση οι δύο νέοι ανέμιζαν τις σημαίες τους και στα μπλουζάκια που φορούσαν μπορούσες να διαβάσεις καθαρά το μήνυμα που θέλαν να περάσουν στον κόσμο. «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»! «Να ένας άνθρωπος πραγματικά ελεύθερος» θα μπορούσες να πεις με μια πρώτη σκέψη. Αλλά είναι πραγματικά; Γιατί η ανάγκη αυτής της διακήρυξης; Πώς ορίζεται και τι σημαίνει για κάθε άνθρωπο αυτή η λέξη; Διαχρονικά, η ελευθερία είναι συνδεδεμένη με την αυτοκυριαρχία των λαών (συλλογικό επίπεδο) και την ελευθερία να λες αυτό που πιστεύεις και να εκφράζεσαι όπως εσύ επιθυμείς, χωρίς κάποιος να σε περιορίζει (ατομικό επίπεδο). Έτσι πολλοί άνθρωποι αναζητούν την ελευθερία μακριά από κοινωνικούς και οικογενειακούς συμβιβασμούς (π.χ. απομόνωση από το κόσμο, η άποψη ότι η δημιουργία οικογένειας είναι δεσμευτικός παράγοντας, προσωπικές ηθικές επιλογές και προτιμήσεις).

«Ταλαίπωρος άνθρωπος εγώ…!»

Σκέψου ότι βρίσκεσαι  σε ένα έρημο νησί τελείως  μόνος, μακριά από κάθε περισπασμό που θα υπομόνευε την ελευθερία σου! Μάθε πως ακόμα και εκεί υπάρχει κάποιος που αντιμάχεται σφόδρα την ελευθερία που επικαλείσαι! Οι εποχές αλλάζουν, ο ένας πολιτισμός διαδέχεται τον άλλον, μα αυτός ο κάποιος  σύμφωνα με το Λόγο Του Θεού παραμένει ο ίδιος! Είναι Ο ΙΔΙΟΣ ΣΟΥ Ο ΕΑΥΤΟΣ, ΤΟ ΕΓΩ ΣΟΥ! Στ’ αλήθεια πόσο πραγματικά νομίζεις ότι γνωρίζεις τον εαυτό σου; Τι βαθμό θα του έβαζες σε μια κλίμακα, ας πούμε, από το 1 έως το 100; Πόσο; 80; 40; 10; Ασφαλώς και αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι άνθρωπος με αδυναμίες και ελαττώματα αλλά στ’ αλήθεια πιστεύεις ότι έχεις διαπράξει κάτι τόσο άσχημο που να επισύρει τη ποινή του θανάτου; Ασφαλώς και όχι! Ίσως οι αμαρτίες σου να μπορούσαν να τακτοποιηθούν  με κάποιο πρόστιμο (μικρό ή μεγάλο, δεν έχει σημασία), αν και σε ακραία μορφή με μια ποινή φυλάκισης έξι-εννιά μηνών το πολύ, αλλά… μέχρι εκεί. Γιατί; Δύσκολο να το ομολογήσεις, δύσκολο να το ομολογήσω. Κατά βάθος πιστεύουμε ότι είμαστε καλοί άνθρωποι, μιας και δεν έχουμε σκοτώσει κανέναν, δεν έχουμε κλέψει και τέλος πάντων δεν έχουμε διαπράξει δα και κάτι φοβερό όπως κάποιοι άλλοι συνάνθρωποι μας!

«Μηδέν!»

Βρώμικες σκέψεις, επιθυμίες, κατηγόριες, πάθη, εγωισμοί, ποια είναι η γνώμη των άλλων για μένα; Είμαι αποδεκτός στα μάτια τους; «Ποιος είναι ο μεγαλύτερος;» (Ματθ. 18:1).

 Όλα αυτά πηγάζουν βαθιά μέσα από την καρδιά μας που είναι «απατηλή και σφόδρα διεφθαρμένη» (Ιερ.17:9)  ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ, η αιτία της αμαρτίας! «Τίποτα καλό δεν κατοικεί στον άνθρωπο» (Ρωμ. 7:18), «από τη νηπιότητα του οι λογισμοί αυτού είναι κακοί» (Γεν. 8:21), «πάντες αμάρτησαν και στερούνται της δόξας αυτού» (Ρωμ. 3:23). «Η επιθυμία της σαρκός, η επιθυμία των οφθαλμών, η αλαζονεία του βίου» (Α’ Ιωάν. 2:16).  Η αξία μας μακριά από το Χριστό είναι ένα τεράστιο ΜΗΔΕΝ! «διότι χωρίς εμένα δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα»(Ιωάν. 15:5). Όσο και αν μας πληγώνει, αυτή η διαπίστωση είναι η αρχή της λύσης της κατά χάριν Σωτηρίας που προσφέρει  δωρεάν ο Ιησούς Χριστός!

«Ελευθερία με τον Χριστό»

Ο Θεός έλυσε το πρόβλημα μας. Δια του θανάτου του Κυρίου Ιησού Χριστού μάς ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ από τη δύναμη του κακού που είναι μέσα μας! «Κι εσάς, που ήσασταν νεκροί, εξαιτίας των παραβάσεων και των αμαρτιών, σας ζωοποίησε». (Εφ. 2:1) Πράγματι: «Αν, λοιπόν, ο Υιός σάς ελευθερώσει, θα είστε πραγματικά ελεύθεροι» (Ιωαν. 8:36).

Η πόρτα της Χάρης είναι ανοικτή, ο δρόμος προς την ελευθερία του Πνεύματος του Αγίου διάπλατα ανοικτός «…όπου είναι το Πνεύμα του Κυρίου, εκεί ελευθερία» (Β’ Κορ. 3:17).

Όχι όμως για πάντα, κάποτε θα κλείσει. Μην αργείς, ΤΩΡΑ έλα στον Χριστό που σε αγαπά και θέλει να σε κάνει πραγματικά ΕΛΕΥΘΕΡΟ!        

Λ. Π.