ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑ

   -Από πού με γνωρίζεις, ρώτησε ο Ναθαναήλ τον Ιησού.

   – Πριν σου μιλήσει ο Φίλιππος για εμένα, σε έβλεπα που βρισκόσουν κάτω από τη συκιά!

   Πριν ακόμα ακούσουμε για τον Ιησού, πριν ακόμα μας φωνάξει και μας καλέσει με το όνομά μας, μας είχε δει που στεκόμασταν κάτω από τη δική μας συκιά, κάτω από το δικό μας δέντρο. Η ζωή μας ήταν κάτω από την εποπτεία του, τη γνώριζε, δεν ήμασταν αφημένοι στη μοίρα μας, αφημένοι στις αποτυχίες μας, στα ναυάγια μας, στις αναζητήσεις μας, στα πνευματικά ερωτηματικά μας. Παρότι δε τον γνωρίζαμε ο Ιησούς μας έβλεπε και είχε κάπου μέσα στην προσωπική μας ιστορία μία συκιά για να μας κλείσει το ραντεβού του, τη συνάντηση μας. Εκεί, κάτω από τη συκιά, ψάχνοντας για τον αληθινό Ισραήλ, τον λαό του Θεού, εκεί κάτω από τη συκιά που προσπαθούσαμε να βρούμε μία σκιά να μας κρύψει από τον καυτό ήλιο της ζωής, εκεί κάτω από τη συκιά που ζητούσαμε να γλυκάνουμε τις πίκρες και τα αδιέξοδα της ζωής στον καρπό της. Πόσες συκιές, πόσες οάσεις, πόσοι άνθρωποι έγιναν σταθμοί στη ζωή μας και μας χάρισαν τη δροσιά της σκιάς τους, τη γλύκα των καρπών τους μέχρι να έρθει ο Χριστός και να γίνει το τέλος της αναζήτησης κάθε άλλης γλύκας, κάθε άλλης παρουσίας;

   Τώρα δε σου χρειάζεται  κανένα άλλο δέντρο, καμιά άλλη σκιά να σε κρύβει από τον ήλιο, κανένας άλλος καρπός να σε γλυκαίνει, Ναθαναήλ, άνθρωπε του Θεού. Εγώ θα είμαι για εσένα η σκιά, η δροσιά και ο γλυκός ήλιος, οι δικοί μου καρποί, τα δικά μου σύκα είναι αυτό που αναζητούσες.

   Κι αν αγαπημένοι μου,  τότε που δε τον γνωρίζαμε, και που ίσως ακόμα τον διώκαμε δεν ήμασταν αφημένοι στην τύχη μας, πόσο περισσότερο τώρα που τον έχουμε γνωρίσει ο ίδιος Κύριος με το Πνεύμα του μας βεβαιώνει ότι δεν είμαστε μόνοι μας!

   Δεν είσαι μόνος! Εκείνος που σε έβλεπε όταν αναζητούσες λίγη σκιά, λίγη γλύκα για τη ζωή σου, Εκείνος που σε είδε πριν ακόμη διαμορφωθεί το σώμα σου, Εκείνος είναι που έχει τον έλεγχο και την κυριαρχία στη ζωή σου.

   Μη φοβάσαι λοιπόν, και μην αναζητάς πλέον καμία άλλη σκιά να σε κρύψει. Ο Χριστός έγινε η σκιά μέσα στην οποία αναπαυόμαστε από τα πάντα! Οι μελετητές της Βίβλου λένε πως υπάρχει 365 φορές μέσα στην Αγία Γραφή η προτροπή του Θεού προς τον άνθρωπο «Μη φοβάσαι». Μία για την κάθε ημέρα και για την κάθε περίσταση, μία δική του σκιά να με κρύβει κάθε μέρα! Κρύψου, δροσίσου, τρέξε να γλυκαθείς στον Ιησού!

 Στον Θεό η δόξα!      Δ. Γ.