Η ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΤΡΙΧΑΣ

Κάποιος μου διηγήθηκε κάτι από τα παιδικά του χρόνια. Τότε που όταν έκλειναν τα σχολεία οι γονείς του τον έστελναν στον παππού του, που είχε μεγάλο κοπάδι από πρόβατα και κατσίκια.

   -Τι θυμάσαι πιο χαρακτηριστικά από εκείνα τα καλοκαίρια, τον ρώτησα.

   -Όταν γεννούσαν τα ζώα, έλεγε, αυτό που με εντυπωσίαζε ήταν που αμέσως ξεχώριζε  μέσα στο πλήθος ποια πρόβατα και ποια κατσίκια ήταν δικά του. Από τη πρώτη στιγμή τα γνώριζε κι ας είχαν μόλις γεννηθεί.  Ακόμα κι αν κάποια δικά του πρόβατα πήγαιναν κατά λάθος σε άλλο κοπάδι, ήξερε να τα ξεχωρίσει και να τα πάρει πίσω, κι ακόμα αν ξένα πρόβατα και κατσίκια έμπαιναν στο δικό του κοπάδι, γνώριζε αμέσως από ποιον βοσκό είχαν φύγει, δε χρειαζόταν να κάνει καταμέτρηση για να βεβαιωθεί. Τα γνώριζε εξ όψεως!

   Σε ποιόν ανήκουμε, αλήθεια; Ποιός κρατάει την ύπαρξη μας στα χέρια του; Ο Κύριος Ιησούς είναι ο Καλός Ποιμένας, αυτός που γνωρίζει όλα τα πρόβατά του, όλους τους δικούς του. Έχουμε σκεφτεί γιατί ο βοσκός στην παραβολή του Χριστού, (Λουκάς 15), άφησε τα 99 πρόβατα στην έρημο και πήγε να βρει το 1; Τι έγινε με εκείνα τα 99; Τα είχε άραγε ασφαλίσει στη στάνη πριν φύγει για να βρει το χαμένο; Κλειδωμένα μέσα για να μη χαθούν κάποια από εκείνα και με εξασφαλισμένη τροφή και νερό; Ή μήπως τα άφησε ελεύθερα στην έρημο,  χωρίς την φυσική παρουσία του βοσκού, εκτεθειμένα σε κινδύνους, επειδή Εκείνος γνώριζε ότι κανένας δε μπορεί να τα αρπάξει από τα χέρια του και ήθελε να το μάθουν και τα πρόβατα;

   Ας συλλογιστούμε πως μας γνωρίζει ο Θεός και το Άγιο Πνεύμα να μας δώσει αποκάλυψη ώστε να  χτίσουμε μία τέτοια σχέση μαζί του. Αν ο βοσκός γνωρίζει τόσο καλά τα δικά του πρόβατα, είναι δυνατό να μη γνωρίζει ο Θεός τα παιδιά του κατ’ όνομα, κι ότι βρισκόμαστε μέσα στην ποίμνη του και μας ποιμαίνει ανάμεσα στα κρίνα; ( Άσμα 2/16). Όταν μας λέει ότι οι τρίχες της κεφαλής μας είναι αριθμημένες; Δε λέει ότι είναι μετρημένες, αλλά ότι η καθεμιά έχει τον αριθμό της!  Δεν είμαστε ένα απλό τεμάχιο στο σύνολο, ένα απλό πρόβατο στο κοπάδι, ένα απλό κρίνο του λιβαδιού, αλλά ο καθένας μας έχει τον δικό του αριθμό, τη δική του ξεχωριστή αξία και θέση μέσα στο λιβάδι και το  κοπάδι που ποιμαίνει ο Ιησούς με το Άγιο Πνεύμα και τίποτα δε μετακινείται χωρίς τη δική του έγκριση.

   Μη βάζεις θρησκευτικά μέτρα και ζύγια, τρόπους που κλέβουν τη χαρά και την αξία που ο Ιησούς έχει δώσει  σε εσένα προσωπικά και στους δικούς του. Σε παρακαλώ! Ο λύκος είναι νικημένος! Είμαστε στα χέρια του Θεού και κανένας δε μπορεί να μας αρπάξει από τα χέρια του! Κανένας! Ησύχασε και ειρήνεψε. Κανένας δε μπορεί να σε αρπάξει από τα χέρια του! Είναι Εκείνος που κρατάει τους 99, είναι Εκείνος που ψάχνει να βρει τον 1 για να τον κρατήσει στην αγκαλιά του! Όσο  ισχυρός είναι στο πλήθος, εξίσου είναι ισχυρός στην πτώση σου και στη μοναξιά σου!    Στον Θεό η δόξα!  Δ. Γ.