ΜΙΑ ΚΑΡΔΙΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ

Μια καρδιά που πάντοτε αναζητάει τον χαμένο. Είναι η καρδιά του Πατέρα, που αγαπάει τις υπερβάσεις, που αγαπάει να ξεπερνάει τα όρια, που το καλύτερο της είναι να ελεεί και να ευλογεί τον αμαρτωλό, τον πεσμένο άνθρωπο. Η καρδιά του Πατέρα είναι η ίδια αιώνες τώρα, από την αρχή  της Δημιουργίας, δε μεταλλάχτηκε μέσα στον χρόνο, δεν επηρεάζεται από τις συνθήκες και από την πτώση και την αμαρτία του ανθρώπου. Ο Θεός που γνωρίζω αγαπάει τον άνθρωπο τον αμαρτωλό και εργάζεται με τρόπους ασύλληπτους και με ανθρώπους γεμάτους ατέλειες, για να κερδίσει μία ψυχή, μία παρέα, μία οικογένεια, ολόκληρες γενιές και έθνη.  Ο τρόπος του είναι η αγάπη και η δικαιοσύνη της χάρης.

   «KAI ο Kύριος μου είπε: Πήγαινε, ακόμα, αγάπησε μία γυναίκα, που, παρόλο ότι αγαπιέται από τον φίλο της, είναι μοιχαλίδα, σύμφωνα με την αγάπη τού Kυρίου προς τους γιους Iσραήλ, οι οποίοι όμως κοιτάζουν σε ξένους θεούς, και αγαπούν μία φιάλη κρασί. Kαι τη μίσθωσα στον εαυτό μου για 15 αργύρια, και ένα χομόρ κριθάρι, και μισό χομόρ κριθάρι. Kαι της είπα: Nα καθήσεις για μένα πολλές ημέρες· δεν θα πορνεύσεις, και δεν θα είσαι για άλλον· και εγώ το ίδιο, θα είμαι για σένα.» Ωσηέ (κεφ.1/2-3,κεφ. 3/1-3)

   Πήγαινε, είπε ο Θεός στον Ωσηέ και αγάπησε την γυναίκα εκείνη, τη Γόμερ. Για μισό λεπτό! Ποια είναι η γυναίκα αυτή, η Γόμερ; Είναι μια γυναίκα μοιχαλίδα, που πρόδωσε την εμπιστοσύνη του άντρα της. Που πιθανώς να κουβαλάει κάποια νοσήματα εξαιτίας των σχέσεων της με άλλους άντρες. Ίσως έχει και κάποια εγκυμοσύνη ή κάποιο παιδί από αυτές τις σχέσεις. Κι εσύ, Κύριε, μου ζητάς να την αγαπήσω; Και να ζήσω μαζί της; Και να πληρώσω κι από πάνω για να την αποκτήσω; Και να έχω και τη ρετσινιά ότι είμαι ο άντρας της Γόμερ; Ξέρεις, Κύριε, τι συζητάνε γι’ αυτούς τους άντρες και πως τους κουτσομπολεύουν. Κύριε, ακόμα κι αν υπάκουα και τα έκανα όλα αυτά, δε θα μπορούσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη μου ότι δε θα ξανακάνει τα ίδια… Και Κύριε, το σημαντικότερο, μου ζητάς να παραβώ τον Νόμο σου. Άξια λιθοβολισμού και θανάτου είναι Κύριε, αυτή η γυναίκα, τι μου ζητάς, να την αγαπήσω και να είμαι μαζί της;

   Έλα πες μου, έτσι δε θα σκεφτόσουν κι εσύ; Εγώ έτσι θα σκεφτόμουν. Ο Θεός όμως που έχω γνωρίσει και πιστεύω είναι Θεός που αγαπάει και που πρώτος βάδισε το δεύτερο μίλι για εμένα. Τι καλύτερο είχα από αυτή τη γυναίκα που ώθησε τον Χριστό να με κοιτάξει, τι περισσότερο είχα ώστε να τον κάνω να με αγαπήσει; Είναι μία άλλη, μιας ανώτερης ποιότητας, μιας άλλης πάστας αγάπη, η αγάπη του Θεού, που δεν είναι γραμμένη σε χαρτί ή σε πέτρινες πλάκες, αλλά είναι μία αγάπη που εκπορεύεται από το Άγιο Πνεύμα, που πηγάζει από τον χαρακτήρα και την καρδιά του Θεού.

   Είπε στον Ωσηέ να πληρώσει για  μια γυναίκα χωρίς τιμή. Αλλά ο Θεός που την είχε αγαπήσει γνώριζε την τιμή της. Ήταν τιμή Αίματος!

   Πέρα από τα κηρύγματα, πέρα από τις διδασκαλίες, τις θεολογίες, και τους ηθικισμούς, ο τρόπος για να κερδίσουμε τους ανθρώπους, είναι ο τρόπος της αγάπης, ο τρόπος της χάρης! Μια αγάπη που δεν είναι αποτέλεσμα εντολών και κανόνων, αλλά είναι καρπός από το Άγιο Πνεύμα. Αυτή η αγάπη μόνο νικάει τον φόβο της υπέρβασης. Η αγάπη του Θεού! Όχι η ανθρώπινη, επειδή η ανθρώπινη είναι περιορισμένη. Η νίκη εναντίον της κατάκρισης των αμαρτωλών, των διαφορετικών, των πεσμένων και όσων μας έχουν προδώσει βρίσκεται σε αυτή τη στάση . Χωρίς δεύτερες σκέψεις για το παρελθόν και το μέλλον… Σκέψου, εσένα, εμένα πως μας είδε και πως μας βλέπει ο Πατέρας; Σε εσένα, σε εμένα ο Πατέρας καμαρώνει το έργο και τη χάρη του Χριστού… Μόνο αυτό. Επειδή δεν έχω κάτι άλλο να του παρουσιάσω…   

Στον Θεό η δόξα! Δ.Γ.