ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗ ΣΦΑΙΡΑ;

Τελικά πόσο αγαπάω τον αδερφό μου; Τι θέση παίρνω στην πάντοτε καινούργια εντολή του Ιησού Χριστού, εκείνο το βραδινό της Πέμπτης πριν το Πάσχα; «Kαινούργια εντολή σάς δίνω: Nα αγαπάτε ο ένας τον άλλον· όπως εγώ σας αγάπησα, και εσείς να αγαπάτε ο ένας τον άλλον. Aπό τούτο θα γνωρίσουν όλοι ότι είστε μαθητές μου, εάν έχετε αγάπη ο ένας προς τον άλλον.»(Κατά Ιωάννη 13/34-35)

   Υπάρχει ένα χρέος, γράφει ο Ιωάννης στις επιστολές του. Έχουμε χρέος να αγαπάμε ο ένας τον άλλο και να βάζουμε την ψυχή μας υπέρ του αδερφού μας. Τι σημαίνει τα βάλλω την ψυχή μου για τον αδερφό μου;  Βάζω την ψυχή μου για τον αδερφό μου σημαίνει ότι όπως βουτάει ένας σωματοφύλακας για να προστατέψει ένα σημαντικό πρόσωπο που το πυροβολούν και κάνει το χρέος του, τη δουλειά του και ενδεχομένως δεχτεί εκείνος τη σφαίρα, έτσι κι εγώ έχω το χρέος να βάλλω τα στήθη μου μπροστά, την ψυχή μου, την ζωή μου για τον αδερφό μου κι αν χρειαστεί θα δεχτώ εγώ τη σφαίρα που έφυγε από το όπλο του εχθρού!

   Διαβάζουμε την εποχή αυτή των κοινωνικών μέσων κρίσεις, κατηγορίες, απόψεις κι αναρωτιέμαι: Τελικά πόσο αγαπάω τον αδερφό μου; Τόσο όσο να του διδάξω μια άλλη άποψη, να του δείξω σηκώνοντας το δάχτυλό μου τον λάθος δρόμο που βρίσκεται, καγχάζοντας την ορθότητα της δικής μου θέσης;

  Χρωστάω να βάλλω την ψυχή μου υπέρ του αδερφού μου! Χρωστάμε να πλένουμε ο ένας τα πόδια του άλλου. Ξεκινώντας ο Ιησούς το δείπνο με τους μαθητές πρώτος έδωσε το παράδειγμα στους φίλους του, για το πώς θα πλένει ο ένας τα πόδια του άλλου. Να ζώνεστε την πετσέτα, να σκύβετε, να καθαρίζετε όλο το πόδι κι εκεί που έχει μπει λίγο χώμα ανάμεσα στα δάχτυλα, κι εκεί ίσως που βρεις μια πληγή από κάποιο χαλίκι, δεν είναι ώρα για κήρυγμα, αλλά ώρα να  περπατήσεις και ένα δεύτερο μίλι για τον αδερφό σου. Φέρε λίγο ιώδιο να το απολυμάνεις και ένα τσιρότο να κλείσει η πληγή. Κι αυτό οφειλή στον Κύριο είναι, ελάχιστη μπροστά σε ότι Εκείνος ξεπλήρωσε για χάρη μας.

  Εσείς, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του, με φωνάζετε ο διδάσκαλος και ο Κύριος και καλά λέτε, επειδή είμαι. Αφήστε με όμως να το βάλλω στη σωστή σειρά όλο αυτό, τους λέει ο Ιησούς. Αν εγώ ο Κύριος και ο δάσκαλος σας έπλυνα τα πόδια, χρωστάτε και εσείς να πλένετε ο ένας τα πόδια του άλλου. Επειδή είμαι Κύριος, μπορώ να είμαι διδάσκαλος και να σε διδάξω τον τρόπο μου.

  Ζούμε  την εποχή που περισσεύουν οι διδάσκαλοι και τα πολλά λόγια και παράλληλα ζούμε την εποχή των φτωχών αποτελεσμάτων. Και θυμάμαι τη γραφή του Λουκά στην αρχή του βιβλίου των Πράξεων «για όσα ο Ιησούς άρχισε να κάνει και να διδάσκει». Γι αυτό είδε αποτελέσματα. Επειδή ευεργετούσε, δεν κήρυττε μόνο. Πριν ο Ιησούς διδάξει για το χρέος, είχε πληρώσει το δικό σου και το δικό μου και είχε καρφωθεί στη θέση μας… Γι αυτό οφείλουμε υπέρ των αδερφών μας. Δεν οφείλουμε υπέρ κανενός δόγματος ή της ομολογίας μας, αλλά υπέρ των αδερφών μας, υπέρ του Σώματος του Χριστού!

Στον Θεό η δόξα!   Δ. Γ.