ΓΚΡΕΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΚΕΠΗ

   Η πρώτη Εκκλησία είχε ένα κύριο χαρακτηριστικό. Ενώ ακόμα δεν είχε απόλυτα ξεκαθαρίσει τη διαφορά ανάμεσα στο Νόμο και τη χάρη, εν τούτοις είχε τη διάκριση να αφήνει τους ανθρώπους ελεύθερους να κινούνται όπως το Άγιο Πνεύμα τους μαρτυρούσε.

   Οι απόστολοι είχαν γνωρίσει τον Ιησού Χριστό, είχαν συναναστραφεί μαζί του, είχαν περπατήσει, είχαν φάει μαζί, είχαν κοιμηθεί μαζί του κάτω από τα αστέρια, τον είχαν δει στο όρος της μεταμόρφωσης. Γνώριζαν τον τρόπο του, τη διαγωγή του, ότι ποτέ δε τους επέβαλε νόμους και διατάγματα για να είναι μαζί του κι ότι μόνο ευεργετούσε. Και παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις ατέλειες των πρώτων χρόνων από την ίδρυση της Εκκλησίας, γνώριζαν ότι ο Θεός αποστέλλοντας τον Άλλο Παράκλητο, κατά τον λόγο του Ιησού, είχε τον έλεγχο πάνω στο Σώμα. Είχαν δοθεί οι βάσεις από εκείνους που ήταν αυτόπτες μάρτυρες. Γι’ αυτό κι ο Πέτρος με τον Ιωάννη είπαν στον παραλυτικό που ζητούσε βοήθεια στο ιερό, ότι έχω αυτό σου δίνω, σηκώσου στα πόδια σου και περπάτησε. Δεν είχαν να του δώσουν χρήματα, δεν είχαν να του δώσουν διατάγματα και υποχρεώσεις, ούτε είχαν να του πουν λόγια που απλώς θα ανέβαζαν την ψυχολογία του, όπως το ευαγγέλιο της ψυχολογίας που ανθεί στον καιρό μας.

   Όταν ο άγγελος μίλησε στον Φίλιππο να μεταβεί στην έρημο, δηλαδή στη μέση του πουθενά, δε πήγε για να του πει τις συνήθειες των αδερφών, ούτε κάποιο καταστατικό ή κανόνες που ακολουθούσαν στην Ιερουσαλήμ και τις συναθροίσεις τους. Ο Φίλιππος ευαγγελίστηκε στον ευνούχο τον Ιησού! Αρκεί αυτό; Είναι τα πάντα. Για φαντάσου ποια πορεία θα ακολουθούσε το έργο του Θεού, αν ο ευνούχος επέστρεφε στην Αιθιοπία και άρχιζε να διακηρύττει έναν κατάλογο από κανόνες και νομικίστικες παραγράφους.

   Ο Ιησούς έκανε απλώς μία ερώτηση στον κατάκοιτο που έπασχε για 38 χρόνια. Θέλεις να γίνεις υγιής; Ο Φίλιππος ρώτησε τον ευνούχο, άραγε καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις; Η απόκριση και των 2 ήταν, άνθρωπο δεν έχω…

   Χρειάστηκαν 4 άνθρωποι να οδηγήσουν έναν άνθρωπο στον Ιησού και για να φτάσουν κοντά του ήταν απαραίτητο να γκρεμίσουν ότι τους εμπόδιζε!

   Η πνευματική αλλά και η σωματική αναπηρία δε θεραπεύονται παρά μόνο με πίστη στα λόγια εκείνου που έχει το χρίσμα, εκείνου που ο Θεός μαρτυρεί να τον ακούσεις, για να θεραπευτείς.

  Τι είμαστε πρόθυμοι να χαλάσουμε, ποια σκεπή του κατεστημένου που βρίσκεται στο διάβα μας για τον Ιησού, προκειμένου να φτάσουμε εκεί που βρίσκεται η ελευθερία και η θεραπεία;   

Στον Θεό η δόξα!    Δ. Γ.