ΧΩΡΙΣ ΛΑΤΡΕΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΡΠΟΣ

    Ήταν η κόρη του βασιλιά Σαούλ. Για τον πατέρα της ήταν ένα εργαλείο για να πετύχει τους σκοπούς του, ένας γάμος συμφέροντος που σχεδίαζε ο Σαούλ για να έχει τον έλεγχο πάνω στην απειλή του θρόνου του που λεγόταν Δαβίδ. Μόνο που δεν είχε λογαριάσει πως ο Θεός απέρριψε εν τη γενέσει  της την οικογενειακή διαδοχή και είχε ήδη δώσει το χρίσμα σε εκείνον που ο βασιλιάς ήθελε να σκοτώσει!

   Ο Δαβίδ αγάπησε τη Μιχάλ και για χάρη της, ενώ ο πεθερός του με δόλο ζήτησε προίκα 100 ακροβυστίες Φιλισταίων, ο Δαβίδ πρόσφερε 200. Επειδή αγαπούσε είχε ξεπεράσει το ζητούμενο, είχε περπατήσει το δεύτερο μίλι. Ο γάμος έγινε,  μα τα σχέδια του Σαούλ ναυαγούν. Η Μιχάλ αγάπησε τον Δαβίδ, στεκόταν στο πλάι του και τον διέσωσε από το χέρι του πατέρα της και τους μηνυτές του.

   Υπήρχε κάτι όμως στη ζωή της που τη κρίσιμη ώρα βγήκε στην επιφάνεια. Η Μιχάλ δεν είχε γνωρίσει πραγματικά τον Δαβίδ, ποιος ήταν, πόσο αγαπούσε τον Θεό, και ότι ο Θεός τον είχε επιλέξει και χρίσει κι ας μοιράζονταν το ίδιο σπίτι, και το ίδιο κρεβάτι. Μέσα της παρέμεινε τελικά η κόρη του Σαούλ, όχι η γυναίκα του Δαβίδ και τα γεγονότα το φανέρωσαν. Η σχέση της με τον Δαβίδ δε την είχε αλλάξει στο χαρακτήρα της και δεν είχε κάνει να δει τα πράγματα του Θεού από μια άλλη οπτική, από την οπτική του άντρα της.

    Μαθημένη από το σπίτι της ότι ο βασιλιάς φοράει πάντοτε τη βασιλική στολή, εξουθένησε τον άντρα της και βασιλιά… Τα αξιώματα και οι τύποι είχαν ξαφνικά αποκτήσει περισσότερη αξία από μια ζωντανή λατρεία σε ένα Ζωντανό Θεό! Γι’ αυτό και τελικά δε ξαναπόλαυσε τη σχέση της με τον Δαβίδ, δεν έκανε παιδιά μαζί του, παρότι βιολογικά μπορούσε, επειδή ο Δαβίδ δεν την επιθύμησε πια ως γυναίκα!

   Αν δεν αποδεχτώ ότι  η λατρεία στον ζωντανό Θεό με οδηγεί να αφαιρέσω κάθε τύπου βασιλική στολή, κάθε δική μου δικαιοσύνη και καύχηση, θα ζω μία συμβατική σχέση με τον Κύριο, έναν γάμο που απλώς θα κατοικεί κάτω από την ίδια στέγη, μία σχέση όμως που δε θα φέρνει πρόοδο και καρποφορία.

   Η αύξηση θα έρθει, ο καρπός θα έρθει, αλλά δε θα είναι από τον κόλπο της Μιχάλ, επειδή ο Θεός την προσπέρασε. Ο καρπός θα έρθει από τον κόλπο μιας μοιχαλίδας, από την Βηθσαβεέ. Ο Θεός δε δεσμεύεται, επειδή όπου περίσσεψε η αμαρτία πολλαπλάσια περίσσεψε η χάρη του Θεού! Πάντοτε οι τύποι σκοτώνουν τον έρωτα μας, γκρεμίζουν την αληθινή κοινωνία με το πρόσωπο του Θεού, και είναι αυτοί που οδηγούν σε εκτροπή και σε πλάνες. Οι τύποι  δεν έχουν ζωή ώστε να λάβουμε ζωή μέσω αυτών!

   Ο Θεός δεν ήθελε να βάλει τη Μιχάλ στο περιθώριο. Ήταν η Μιχάλ που σταμάτησε να ανακαινίζεται, που επέλεξε να μείνει σε όσα γνώριζε από το σπίτι της και όχι σε αυτά που ο Θεός είχε να κάνει με τον Δαβίδ. Ήταν μία πρεσβύτερη κόρη στη νοοτροπία, πολύ πριν ο Ιησούς μιλήσει για τον πρεσβύτερο γιο!

   Και το ερώτημα που στρέφεται στον ίδιο μου τον εαυτό τελικά είναι: Είμαι έτοιμος να απεκδυθώ όσα γνωρίζω και όσα νομίζω ότι με συστήνουν σε Εκείνον και φορώντας μόνο τη δικαιοσύνη του Χριστού να στέκομαι σε ζωντανή λατρεία μπροστά του, μη λογαριάζοντας καμία άλλη γνώμη;   

Στον Θεό η δόξα!   Δ. Γ.