ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Για τους θρησκευόμενους της εποχής του, ο Ιησούς ποτέ δεν υπήρξε «ορθοτομημένος». Ήταν ένας διδάσκαλος που κινούνταν εκτός νόμου, αλλά και μία πέτρα σκανδάλου και ένας λίθος που πάντοτε σκόνταφταν επάνω του.

   Όταν ο Ιησούς βγήκε από τα νερά του Ιορδάνη βαπτισμένος από τον Ιωάννη και το Άγιο Πνεύμα ήρθε επάνω του, η μαρτυρία του Πατέρα Θεού ακούστηκε ξεκάθαρη: « Αυτός είναι ο Γιος μου ο αγαπητός, στον οποίο ευαρεστήθηκα». Αυτή η μαρτυρία του Πατέρα είχε ακουστεί και στα αφτιά των θρησκευόμενων, καθώς σύμφωνα με τις αναφορές των ευαγγελίων, τον Ιορδάνη εκτός από τους μαθητές του Ιωάννη, τον επισκέπτονταν ιερείς, λευίτες αλλά και Φαρισαίοι και Σαδδουκαίοι, οι οποίοι όμως, όπως αργότερα αναφέρει ο Πέτρος στην επιστολή του, σκοντάφτουν στο λόγο, καθώς είναι απειθείς!

  Η απείθεια, η απιστία μας και ο θρησκευτικός μαγνήτης που έλκει ότι έρχεται από το παρελθόν, μας κάνει να σκοντάφτουμε και να μην ακούμε τη μαρτυρία του Θεού για το πρόσωπο του Ιησού κι εκεί που πιστεύουμε ότι βρίσκεται το θέλημα και ο δρόμος του Θεού, να μην υπάρχει τίποτε άλλο από ένα απότιστο, ένα ξερό γράμμα και μία νεκρή θρησκεία, και ένας ναός ειδώλων, που είναι απαραίτητο να μπει μέσα ο Ιησούς, να τα κάνει όλα ίσιωμα και να τα πετάξει όλα έξω!

   Όταν αργότερα βρέθηκε ο Κύριος μαζί με τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη στο όρος της Μεταμόρφωσης, η μαρτυρία του Πατέρα για τον Υιό ξανακούστηκε: «Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός στον οποίο ευαρεστήθηκα». Κι αυτή τη φορά πρόσθεσε, «Αυτόν να ακούτε»!

   Να ακούτε τον Χριστό! Αυτό δε το είπε ο Θεός στους θρησκευόμενους, επειδή πιστεύω ότι γνώριζε πως εξαιτίας την απιστίας τους και της θρησκευτικής τους κουλτούρας δε μπορούσαν να τον ακούσουν. Ποιος ήταν ο Ιησούς για όλο το θρησκευτικό κατεστημένο, παρά ένας μαραγκός;

   Έχουμε την τάση να θέλουμε να δούμε κάποιον δυνατό, ένδοξο, από μεγάλο τζάκι για να μας τραβήξει την προσοχή και να τον ακούσουμε. Αυτό είναι χαρακτηριστικό των σαρκικών, των ψυχικών ανθρώπων. Γι αυτό και ο Θεός κράτησε αυτόν τον λόγο για αυτούς που θα ανέβουν μαζί με τον Ιησού στο όρος της Μεταμόρφωσης. Έπρεπε οι δικοί του μαθητές να βρεθούν στη παρουσία του Θεού, για να δουν πραγματικά ποιος είναι ο Ιησούς, εκεί που τα ιμάτια του έγιναν λευκά σαν του χιονιού, η όψη του άστραφτε από τη δόξα, εκεί που συνομιλούσε με τον Μωυσή και τον Ηλία!

  Έχω τη βεβαιότητα ότι δε μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως ποιος είναι ο Ιησούς επειδή δεν έχουμε ανεβεί μαζί του επάνω στο όρος. Όταν φανερώνεται η δόξα του Θεού, τότε ναι, ο πατέρας θα ακουστεί να συμμαρτυρεί, «Αυτόν να ακούτε»!

   Έχεις δει τη δόξα του Θεού επάνω στο όρος; Την έχω δει; Αν έχω δει τη δόξα του θεού, τότε δε μπορώ να ακούω και να λατρεύω κανένα άλλο πρόσωπο. Κανένα άλλο πρόσωπο δεν έχει βρει την ευαρέσκεια και την αγάπη του Θεού όσο το πρόσωπο του Ιησού Χριστού!

   Κάθε λανθασμένη εικόνα, κάθε συναισθηματική και θρησκευτική μας παραφωνία γκρεμίζεται και η Εκκλησία αποκαθιστά το πρόσωπο και την αλήθεια για τον Ιησού, όταν τον ακολουθεί στο όρος της Μεταμόρφωσης. Τολμώ να το αποκαλέσω το όρος της Αποκατάστασης, το βουνό της Αλήθειας, επειδή εκεί οι τρεις μαθητές γνώρισαν πραγματικά ποιος είναι εκείνος που τους κάλεσε… « Επειδή, σας γνωστοποιήσαμε τη δύναμη και τη παρουσία του κυρίου μας Ιησού Χριστού, ότι δεν ακολουθήσαμε σοφιστικούς μύθους, αλλά γίναμε αυτόπτες μάρτυρες της μεγαλειότητας εκείνου. Επειδή, πήρε από τον Πατέρα Θεό τιμή και δόξα, όταν ήρθε σ’ αυτόν από τη μεγαλοπρεπή δόξα μια τέτοια φωνή: «Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός, στον οποίο εγώ ευαρεστήθηκα». Κι αυτή τη φωνή την ακούσαμε εμείς, όταν ήρθε από τον ουρανό, όταν ήμασταν μαζί του στο άγιο βουνό. (Β Πέτρου 1/16-18)  

Στον Θεό η δόξα! Δ. Γ.