Ο ΘΕΟΣ ΖΗΤΑΕΙ ΚΑΤΑΛΥΜΑ

Η εξουσία της εποχής εξέδωσε μία διαταγή. Θα απογραφεί όλη η οικουμένη, όλος ο κόσμος που βρισκόταν κάτω από τη κυριαρχία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Μια απόφαση που επηρέασε τις ζωές και την καθημερινότητα όλων των ανθρώπων. Έπρεπε να μετακινηθούν από τις εστίες τους, να ταλαιπωρηθούν, να χάσουν τα μεροκάματα τους, να εμπιστευτούν το βιος τους σε άλλα χέρια, να «φακελωθούν» σύμφωνα με το σύστημα εκείνης της εποχής. Δε ρωτήθηκαν αν συμφωνούν, δεν αναρωτήθηκαν το λόγο για τον οποίο γίνεται αυτή η απογραφή, και τι βρίσκεται πίσω από αυτή, ούτε αν επρόκειτο να έχουν κάποιο υλικό όφελος. Αν τολμούσαν κιόλας ας έφερναν αντίρρηση…

   Μία συνηθισμένη μέρα της ανθρωπότητας. Οι άνθρωποι μετακινούνται, συναλλάσσονται με το δημόσιο, οι πωλητές πουλούν τη πραμάτεια τους, οι ποιμένες βρίσκονται με τα πρόβατα τους στο ύπαιθρο και αλλάζουν βάρδιες, κάποιοι δεν έχουν που να περάσουν το βράδυ τους και μια γυναίκα δεν έχει μέρος να γεννήσει το σπλάχνο της!

   Η διήγηση του κατά Λουκά ευαγγελίου μας αποκαλύπτει ότι δεν υπήρχε στο κατάλυμα τόπος για τον Ιωσήφ και τη Μαρία που από ώρα σε ώρα θα γεννούσε τον Ιησού. «Δεν υπήρχε γι’ αυτούς τόπος μέσα στο κατάλυμα». (Λουκάς 2:7)

   Δηλαδή μπορεί να υπήρχε κατάλυμα για κάποιους άλλους αλλά όχι για την παρέα του Ιησού; Υπήρχε κατάλυμα για κάποιους με βαθύτερο πορτοφόλι, με ακριβότερα ρούχα, ώστε το κέρδος τους να είναι μεγαλύτερο, αλλά όχι για τον Ιησού;

   Άσε τώρα, θα σκέφτηκαν, που να μπλέξουμε με μία ετοιμόγεννη γυναίκα, να μας χαλάσει την ησυχία μας με τις ωδίνες της γέννας, να μας ζητήσουν ζεστό νερό, ποιός να τρέχει στο πηγάδι… Πες τους πως δεν έχουμε χώρο, έχει ο Θεός και γι’ αυτούς. Κι επειδή είμαι καλός άνθρωπος, μπορώ να τους παραχωρήσω τον στάβλο μου…

   Είμαι βέβαιος ότι όπως ο Ιωσήφ και η Μαρία, έτσι κι εσύ έχεις χτυπήσει τη πόρτα κάποιων ανθρώπων ενώ βρισκόσουν σε ανάγκη, και τη βρήκες κλειστή. Θέλω να σου πω ότι εκεί που σε απορρίπτουν οι άνθρωποι, εκεί είναι ο τόπος που ο Χριστός θα φανερωθεί, αυτόν τον τόπο το Άγιο Πνεύμα θα τον δείξει και θα τον φωτίσει από τον ουρανό! Ο Θεός δε δεσμεύεται ούτε από συνθήκες, ούτε από τη φτώχεια σου!

  Είναι δυνατόν το Άγιο Πνεύμα να φωτίζει έναν χώρο που είναι ταπεινός και δε προορίζεται να κατοικείται από ανθρώπους; Ναι, επειδή ο Ιησούς ζει εκεί!

   Μπορεί το  Άγιο Πνεύμα να φανερώνει σε κάποιους που έρχονται από την Ανατολή, το μέρος που γεννιέται ο Χριστός; Ναι, επειδή ο Θεός ζητάει λατρευτές του με Πνεύμα και αλήθεια!

   Πού βρισκόταν η Ιερουσαλήμ όταν γεννιόταν ο Χριστός; Η Ιερουσαλήμ κοιμόταν, κι όταν ξύπνησε αποφάσισε να κάνει διωγμό. Τον Ιησού δε τον έδιωξαν στην Αίγυπτο οι Ρωμαίοι κατακτητές, αλλά το θρησκευτικό πνεύμα. Ο Ηρώδης, που φοβήθηκε μήπως χάσει τον θρόνο του…

   Το αστέρι φώτισε τους μάγους από την Ανατολή. Η δόξα του Θεού έλαμψε στους ποιμένες. Η Ιερουσαλήμ δε πήρε χαμπάρι ούτε στη γέννηση, ούτε ακόμη στη σταύρωση και την ανάσταση του  Ιησού. Αλλιώτικο τον περίμενε τον βασιλιά της. Τα τείχη της είναι πολύ ψηλά για να μπορέσει να δει και να ερμηνεύσει το τι ο Θεός εργάζεται πέρα από τον μικρόκοσμο της.

   Ο Θεός ενεργεί εκτός πλαισίου και βασιλικού πρωτοκόλλου, γι’ αυτό και «έκανε πλησίον εμάς τους εις μακράν!»   

Στον Θεό η δόξα! Δ. Γ.